Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ: Γιάννης Δημητροκάλλης, Προσωρινή Συμβουλευτική Επιτροπή, Μίκης Θεοδωράκης

Στην παρούσα δημοσίευση ΟΙ ΣΠΙΘΕΣ ΚΥΠΡΟΥ συγκεντρώνουν όλα τα κείμενα που αποτέλεσαν βάση συζήτησης και ζυμώσεων μέσα σε όλες τις ΣΠΙΘΕΣ, όσον αφορα το πρώτο πολιτικό ζήτημα που απασχολεί μια συσπείρωση πολιτών. Η συζήτηση για το ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ βασικά ξεκίνησε λίγο πριν από την Ομιλία του Μίκη στο ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή
 την επιστολή που απέστειλε στα μέλη ο πρσωρινός Οργανωτικός Γιάννης Δημητροκάλλης.
Ακολούθησε μια εκτεταμένη συζήτηση ανάμεσα στα μέλη, όσον αφορά κυρίως το ζήτημα της διαδικτυακής καταγραφής των μελών, προκειμένου να επισημοποιηθεί μια ΣΠΙΘΑ. Αμέσως κυκλοφόρησε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΜΙΚΗ ολοκληρωμένη οργανωτική πρόταση, αποτέλεσμα συνεργασίας των Γ.Καραμπελιά, Γ.Κασιμάτη. Στη συνέχεια ο Γ.Δημητροκάλλης απέστειλε στα μέλη άλλη οργανωτική πρόταση.
Εκείνη την ώρα το παιχνίδι της ιδεολογικής ηγεμονίας εκείνης ή της άλλης οργανωτικής γραμμής είχε αρχίσει.Το αρχηγοκεντρικό πρότυπο από τη μια ή το αμεσοδημκρατικό πρότυπο από τα κάτω, από την άλλη πλευρά.
Στο θυελλώδη διάλογο που άναψε στο διαδίκτυο φάνηκε ότι, η βάση αυτού του ρευστού, ακόμα, κινήματος των ΣΠΙΘΩΝ, διέθετε ποιότητα και δημοκρατικό ήθος, αρκετά για να απορρίψουν μια πορεία προς την αναίρεση των θεμελιωδών ιδρυτικών αρχών: της αρχής της άμεσης δημοκρατίας και της αρχής της αυτοοργάνωσης.
Ακολουθούν όλα τα αναφερόμενα κείμενα. Αργότερα θα δημοσιεύσουμε μέρος του διαλόγου που αναπτύχθηκε γύρω από το ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ. Στην συζήτηση αυτή έβαλε τέρμα η ανακοίνωση σήμερα 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ του ίδιου του ΜΙΚΗ, με τίτλο για το ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
Στο βαθμό που το απελευθερωτικό κίνημα των σημερινών Ελλήνων αναγεννηθεί, το κείμενο αυτό θα μείνει στην Ιστορία. Σαν ένα κείμενο που επαναθεμελιώνει την ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, αλλά κυρίως σαν ένα κείμενο ΤΟΛΜΗΣ και υψηλού ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΗΘΟΥΣ.

ΘΕΚΛΑ ΚΙΤΤΟΥ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ "ΣΠΙΘΑΣ" ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
1/4/2011

---------------------
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ "ΣΠΙΘΑΣ Β.ΠΡΟΑΣΤΕΙΩΝ" ΠΡΟΣ ΤΟΝ Γ.ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΛΗ

Αξιότιμοι κύριοι της οργανωτικής επιτροπης,
Εχθές εντελως ξαφνικά μας ανακοινωσατε ότι πρέπει να εισαγουμε τα στοιχεια μας ώστε να καταχωρισουμε τη Σπιθα μας αλλα και τα ονοματα των μελών μας με στοιχεία τους.
Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι δεν μας βρισκει συμφωνους η διαδικτυακή αποστολή τέτοιων στοιχειων ειδικά από σελίδα που δεν είναι ασφαλής, αλλά και γενικά η καταγραφή των μελών της κάθε Σπίθας χρειάζεται προσοχή και φυσικά καλή επικοινωνία με όλους τους Σπιθιστές /στριες για να γινει κατανοητός ο σκοπός αλλά και η γενικώτερη κατεύθυνση της κινησης. Υπενθυμίζουμε ότι πολλές Σπιθες , και η δική μας, λειτουργούν ήδη εδώ και αρκετές εβδομάδες και έχουν αναπτύξει δράσεις και εσωτερική οργάνωση σύμφωνα με τις προτροπές του Μίκη.
Επιθυμούμε ακόμα την εφαρμογή των αρχών της άμεσης δημοκρατίας για την οργάνωση του κινήματος όπως και εμείς τις εφαρμοζουμε, σύμφωνα με τις οδηγίες του Μικη μας. Κλήρωση στα αξιώματα και ψηφοφορία στις αποφάσεις.

«…πιστεύω ότι μόνο η Δημοκρατία και ειδικά η Άμεση Δημοκρατία μπορεί να καταστήσει βιώσιμο ένα οποιοδήποτε σύστημα διακυβέρνησης της χώρας»

«Θεωρώ ότι η βάση για την πρόοδο της Κοινωνίας πρέπει να είναι η θεσμοθετημένη κατάκτηση της Άμεσης Δημοκρατίας.»

Θεωρούμε λοιπον ότι η διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων της κίνησης αλλά και η ξεκάθαρη οργανωτική δομή θα μας βοηθούσε να αποκτήσουμε και να χτισουμε δεσμους εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης. Επίσης η ανάγκη επικοινωνίας μεταξύ μας είναι πιο επιτακτική από ποτέ και πρέπει να ενισχυθεί άμεσα.
Ενημερώστε μας για την ισχύουσα οργανωτική επιτροπή, το ρόλο της , την σύνθεσή της και τον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό σας ώστε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας το ταχύτερον δυνατόν. Το παρόν συντάχθηκε μετά από συζήτηση και ψηφοφορία στην συγκέντρωση της 20/2/2011.
Ειμαστε πάντα στη διάθεση σας.
Με πατριωτικους χαιρετισμούς.
Θωμάς Σλάμαρης από τη Σπίθα Β.Προαστίων

------------------------

Οργανωτική Επιτροπή Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών
Απο τους προβληματισμούς σας γίνεται σαφές οτι το κείμενο που εστάλει και χαροποίησε τούς άλλους Σπιθιστές, διότι ξεκίνησε μια πρώτη προσπάθεια οργανωτικής δομής, σάς ξάφνιασε και σάς δυσσαρέστησε.
Κι όμως στοχεύει στο να μας βοηθείσει να αποκτήσουμε και να χτισουμε δεσμους εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης όπως σωστά προτείνετε.
Οσον αφορά στο μη σύφωνο τής γνώμης σας, για την δκτυακή αποστολή στοιχείων τών μελών σας, υπάρχουν απαντήσεις απο δύο ξεχωριστές οπτικές γωνίες.
Η μια είναι όσον αφορά στην διαφωνία, η οποία αποτελεί βασικό στοιχείο τού δημοκρατικού διαλόγου, αλλά μεταξύ τών αρμοδίων που συζητούν για να ληφθεί μια απόφαση. Οι οδηγίες, όμως, στις οποίες αναφέρεστε είναι αποτελέσματα προβληματισμού και διαλόγου τών πρωτοστατούντων τού Κινήματος και εστάλησαν για εφαρμογή, ώστε να υπάρξουν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για κοινό τρόπο λειτουργίας και δυνατότητα ενιαίας δράσης.
Η δεύτερη αφορά στην ουσία τής επισήμανσής σας. Υποθέτω οτι συμφωνείτε στο οτι το Κίνημά μας είναι Λαϊκό και θα εξαπλώνεται κάθε μέρα, με φανερούς και ψυχωμένους αγωνιστές και οχι μιά ανατρεπτική ομάδα που δρά στο σκοτάδι με φοβισμένους υπηκόους. Οσοι, λοιπόν, νοιώθουν οτι το λέει η φυχή τους και πιστεύουν στο Κίνημά μας, άς έρθουν φανερά κοντά μας. Σ αυτούς απευθύνονται οι οδηγίες συγκρότησης και λειτουργίας.
Οσοι διαφωνούν και φοβούνται ας καθίσουν ήσυχοι στα σπίτια τους. Η Πολιτεία που θα γεννήσει αυτό το Κίνημα θα τούς αγκαλιάσει όλους με την στοργή της.
Είστε απο τούς πρώτους που δραστηριοποιήθηκαν σ αυτό το Κίνημα και είναι βέβαιον οτι μπορείτε και να πρωτοστατήσετε στην ένωση τών δυνάμεων που θα καταστήσουν αυτην την ρευστή λαϊκή δύναμη σε ένα συγκροτημενο σώμα, με την ίδρυση όλο και περισσότερων Σπιθών. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να επιβάλουμε τα πιστεύω όλων μας που εκφράσθηκαν αγωνιστικά απο τον Μίκη Θεοδωράκη,
«…πιστεύω ότι μόνο η Δημοκρατία και ειδικά η Άμεση Δημοκρατία μπορεί να καταστήσει βιώσιμο ένα οποιοδήποτε σύστημα διακυβέρνησης της χώρας» «Θεωρώ ότι η βάση για την πρόοδο της Κοινωνίας πρέπει να είναι η θεσμοθετημένη κατάκτηση της Άμεσης Δημοκρατίας.»
Τις σκέψεις αυτές ανταλλάσσω μαζί σας ως υπεύθυνος τών Οργανώσεων, ρόλο τον οποίο μού εμπιστευθηκε η Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών, τού Μίκη Θεοδωράκη.
Με πατριωτικους χαιρετισμούς (Παρακαλώ επιτρέψτε μου να το χρησιμοποιώ κι εγω )
Ι.Γ.Δημητροκάλλης
--------------------------------------

ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
25.02.2011
1.
ΠΡΟΟΙΜΙΟ
Η Σπίθα είναι αντιστασιακός χώρος διαλόγου και κοινής δράσης για την εθνική ανεξαρτησία, την λαϊκή κυριαρχία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την οικολογική ισορροπία και την πατριωτική αναγέννηση. Αποτελεί ένα διάβημα προς τον ελληνικό λαό να αυτο-οργανωθεί βάσει των καλύτερων κοινοτικών και αντιστασιακών του παραδόσεων. Οδηγοί μας στον νέο αγώνα για την ελευθερία, οι λαμπρές σελίδες που έχει γράψει ο λαός μας, το ακριτικό αντιστασιακό του πνεύμα, η επανάσταση του '21, η μεγάλη Εθνική Αντίσταση του '40-'44, ο αντιαπαοικιακός αγώνας της Κύπρου το 55-59, ο αντιδικτατορικός αγώνας και η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Πνοή μας, ο ιδιαίτερος αέρας της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης που διαποτίζει όλους τους αγώνες των Ελλήνων.

Η Σπίθα δεν είναι κόμμα, είναι ρεύμα κοινωνίας που φιλοδοξεί να συγκροτήσει κίνημα αντίστασης. Είναι ένας χώρος διαλόγου και κοινής δράσης των Ελλήνων πολιτών, που κινείται πέρα και πάνω από τις πολιτικές παθογένειες, τα
συμπλέγματα και τις φαυλότητες που κυριαρχούσαν την προηγούμενη περίοδο και που τόσο βαθιά στην κρίση έχουν βυθίσει το λαό μας..

Οι προοπτικές που δημιουργούνται με την εμφάνιση και το ξεκίνημα της Σπίθας ενισχύουν την ελπίδα για την ισχυροποίηση των δυνάμεων ανατροπής της νοσηρής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην χώρα μας. Για αυτό το σκοπό, το σχήμα το οποίο θα επιλέξουμε πρέπει να συμβάλλει στη διεύρυνση της συμμετοχής του ελληνικού λαού στην λήψη των αποφάσεων που τον αφορούν, σύμφωνα με τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας.

Αναζητείται ένα σύγχρονο οργανωτικό σχήμα, που ωστόσο να μην παραβλέπει τις εμπειρίες ανάλογων σχημάτων που χρησιμοποίησε με επιτυχία ο ελληνικός λαός στο πρόσφατο και στο μακρινότερο παρελθόν αλλά και τις πρακτικές που υιοθετήθηκαν σε ορισμένες χώρες.

Τέτοια παραδείγματα προς μελέτη και σύγκριση μπορούν να θεωρηθούν μεταξύ άλλων οι, εκτός απελευθερωμένου ελλαδικού χώρου, ''οργανώσεις των ελληνικών κοινοτήτων της διασποράς, οι συνεταιριστικές οργανώσεις κατά την τελευταία περίοδο της Τουρκοκρατίας (Αμπελάκια κ. ά.), οι κώδικες τοπικής αυτοδιοίκησης στην περίοδο της γερμανικής κατοχής, στις περιοχές της ελεύθερης Ελλάδας καθώς και το οργανωτικό πρότυπο της δημοκρατίας της Ελβετίας.




2.
Με βάση τα παραπάνω, και ως απάντηση στην μαζικότατη ανταπόκριση που έδειξε ο ελληνικός λαός στο κάλεσμα του Μίκη Θεοδωράκη, η Σπίθα συγκροτεί 10μελή Προσωρινή Συμβουλευτική Επιτροπή, με σκοπό την οργάνωση του κινήματός μας. Έργο της Επιτροπής είναι:
α. Η εκπόνηση εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας βασισμένου στις κατευθύνσεις της Σπίθας που έχουν ήδη διατυπωθεί από τον ιδρυτή της, Μίκη Θεοδωράκη.
β. Η αποσαφήνιση ενός ελάχιστου επιπέδου ιδεολογικής συμφωνίας και αρχών, η οποία θα πραγματοποιηθεί βάσει των ιδρυτικών κειμένων της Σπίθας, και θα ξεκαθαρίζει το στίγμα του εγχειρήματός μας.
γ. Η διαμόρφωση μιας ελάχιστης οργανωτικής δομής που θα συγκροτήσει σε ρεύμα κοινωνίας όλους αυτούς τους ανθρώπους που έσπευσαν να συμπαραταχθούν στο κάλεσμα του Μίκη Θεοδωράκη.
3.
Μέλος της Σπίθας είναι όποιος: Συμφωνεί με τη διακήρυξη, και σέβεται τις γενικές αρχές, τις κατευθύνσεις και τη φιλοσοφία του εγχειρήματος. Τα μέλη μπορούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες της Σπίθας εφόσον παρακολουθούν κανονικά τις κατά τόπους συνελεύσεις και συνεισφέρουν την ελάχιστη οικονομική συνδρομή προς το εγχείρημα, όπως αυτή καθορίζεται από τα κατά τόπους όργανα.

4.
Η υπό διαμόρφωση οργανωτική δομή της Σπίθας θα χρησιμοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις επικοινωνιακές δυνατότητες της σημερινής τεχνολογίας. Οι δυνατότητες ηλεκτρονικής επικοινωνίας είναι απίστευτα πολλές. Η επικοινωνία μπορεί να επιμεριστεί σε κάθε καταγραφόμενο στοιχείο. Π.χ. με το επάγγελμα - ειδικότητα μπορούμε να επικοινωνούμε μόνο με ένα κλάδο, να αντλούμε απόψεις, να κάνουμε εξειδικευμένες δημοσκοπήσεις, να παίρνουμε συλλογικές αποφάσεις απο μακρυά, ή να συγκεντρώνουμε προτάσεις, να κάνομε έρευνες προς ανίχνευση πρωτοπορειακών ή έξυπνων ιδεών. Το ίδιο με την επικοινωνία κατά ηλικία, μπορούμε να ανταποκρινόμαστε πιο εύστοχα στα ενδιαφέροντα τους, ή με διαφορετική θεματολογία κατά φύλο.

5.
Αποδοχή της σημερινής διαίρεσης της χώρας σε Δήμους και Περιφέρειες, μέχρι που νεότερες μελέτες να καθορίσουν κάτι διαφορετικό και δημιουργικότερο. Η οργανωτική δομή να στηριχθεί στη δημοκεντρικό πρότυπο, όπου ο κάθε Δήμος θα αποτελέσει και το μελλοντικό αυτοδιοικούμενο κύτταρο, που θα τεθεί ως βάση λειτουργίας της κοινωνίας. Αυτό θα οδηγήσει σταδιακά στη δημιουργία δικτύων συνεργαζομένων-συναγωνιζομένων και ομονοούντων παραγωγικών-κοινωνικών μονάδων, σε κάθε Δήμο, σε κάθε Περιφέρεια και σε ολόκληρη τη χώρα (πχ. σε επίπεδο οικονομίας οι συνεταιριστικές μορφές οργανώσεις της παραγωγής).

Το σχετικά μικρό μέγεθος τής Σπίθας θα επιτρέψει να ταυτιστεί η ύπαρξη και λειτουργία της με την ποιότητα την διαφάνεια, την εξατομίκευση της ευθύνης και την αποτελεσματικότητα.

Το βασικό καθήκον κάθε μέλους Σπίθας είναι να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια καινούρια Σπίθα στο δήμο του ή το δημοτικό του διαμέρισμα ή σε κάποια μεγάλη επιχείρηση ή εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Θα διενεργούνται πανελλήνιες ψηφοφορίες με συμμετοχή μόνο των επίσημων Σπιθών, χρησιμοποιώντας τον κωδικό τους, αφού έχουν συζητήσει και αποφασίσει μεταξύ των μελών τους.

Παράλληλα, θα προτείνονται και θα συναποφασίζονται κοινές δράσεις από το Παλλαϊκό Μέτωπο, με προτάσεις που θα μπαίνουν σε ηλεκτρονική ψηφοφορία στο Blog μας.

Οι Σπίθες κατά δήμο, ή περιφέρεια, ή και σε άλλα γεωγραφικά μεγέθη, θα μπορούν να συγκεντρώνονται, με μεταξύ τους πρωτοβουλίες, για να συζητήσουν συγκεκριμένα τοπικά προβλήματα και να συναποφασίζουν για συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς ανταγωνιστικές εκλογές οργάνων.

Η πολύτιμη δυνατότητά μας θα είναι οι άμεσες μαζικές συγκεντρώσεις ανυπακοής ή επιβολής θέσεων, σε όλη την Χώρα, με βασικό σκεπτικό ότι δεν απαιτούμε, αλλά επιβάλουμε την επαναδιανομή της εξουσίας, που ως Λαϊκή Κυριαρχία ανήκει στον Λαό.

6.
Ξεκινώντας από την αρχή της αποφυγής σχηματισμού ενδιάμεσων συμβουλίων, και συντονιστικών επιτροπών, που μπλοκάρουν την απ' ευθείας επικοινωνία και κατασκευάζουν τοπικούς ματαιόδοξους παράγοντες θα πρέπει να επιμένουμε ιδιαίτερα σε ομάδες εργασίας, εναλλασσόμενης σύνθεσης και μεταβλητού αντικειμένου. Βεβαίως θα πρέπει να θεσμοθετηθούν οι κατά τόπους Γενικές Συνελεύσεις των Πολιτών, και Γενικές Συνελεύσεις των Πόλεων. Οι Γενικές Συνελεύσεις των Πόλεων θα εκλέγουν υπόλογες σε αυτές Συντονιστικές Επιτροπές, έργο των οποίων θα είναι ο δευτεροβάθμιος συντονισμός του κινήματος.
Για να συγκροτηθεί μια Σπίθα και να αναγνωριστεί η συγκρότησή της από το σύνολο της Κίνησης πρέπει να διαμορφωθεί μια ομάδα πρωτοβουλίας που θα πρέπει να απαρτίζεται από 10 άτομα, τουλάχιστον. Τουλάχιστον πέντε μέλη που εκπροσωπούν την Σπίθα θα πρέπει να αποστείλουν το ονοματεπώνυμο, την διεύθυνση, το e-mail εάν υπάρχει, το τηλέφωνο, το επάγγελμα και την κατηγορία ηλικίας.

Στη συνέχεια πρέπει να αναγράφεται ο Τίτλος και ο Εκπρόσωπος τής προτεινόμενης Σπίθας, με το e-mail, την διεύθυνση και το τηλέφωνο επικοινωνίας.
Μετά τον απαραίτητο έλεγχο πληρότητος των στοιχείων η ομάδα θα επισημοποιείται ως Σπίθα και θα αναρτάται από την διαχείριση τού ιστοτόπου στην υποεπιλογή Οι Σπίθες στην Ελλάδα.

7.
Η Πανελλαδική Γενική Συνέλευση των Πολιτών (που θα ονομάζεται Κοινόν των Ελλήνων) είναι το ανώτερο όργανο της Σπίθας. Συνέρχεται άπαξ σε ετήσια βάση, ελέγχει τις κατευθύνσεις του εγχειρήματος, εκλέγει και ελέγχει την Συμβουλευτική Επιτροπή.

8.
Αρωγός στο έργο των γενικών συνελεύσεων, οι επιμέρους Ομάδες Εργασίας και οι Θεματικές Επιτροπές που συγκροτούνται από αυτές και που αναλαμβάνουν να αφουγκράζονται τις διαθέσεις και τις τάσεις του Σώματος, να εμβαθύνουν στα επί μέρους ζητήματα, και να καταθέτουν τις συνθετικές πρακτικές προτάσεις σ' αυτό.

9.
Σε όλα τα εκλεγμένα όργανα της Σπίθας, ισχύει ο θεσμός της ανακλητότητας των εκλεγμένων αντιπροσώπων. Επίσης, τα μέλη της Σπίθας θα μπορούν να συγκαλούν Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα επίπεδα, εφόσον μαζευτούν υπογραφές σε ποσοστό επί του συνόλου των μελών το οποίο θα καθοριστεί από τα αρμόδια όργανα.

10.
Η εκπροσώπηση της Σπίθας έναντι άλλων πρωτοβουλιών καθώς και αυτή στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν είναι δυνατόν να γίνεται αυθόρμητα και κατά το δοκούν. Οι εκπρόσωποι της Σπίθας έναντι τρίτων, πρέπει να ορίζονται ειτε από τα κεντρικά όργανα του κινήματος, και σε περιφερειακό επίπεδο από τις Γενικές Συνελεύσεις ή το Συντονιστικό όργανο της περιοχής. Η διαδικασία θα πρέπει να τηρείται αυστηρά, ιδιαίτερα ως προς τα ΜΜΕ, διότι η παρουσία μας σε αυτά κρίνει την σοβαρότητα, την απήχηση και την εικόνα που επιδεικνύει προς την ελληνική κοινωνία το εγχείρημά μας.

11.
Η Σπίθα εμπνέεται και αντλεί την οργανωτική της φιλοσοφία και λογική από τις καλύτερες στιγμές των αντιστασιακών και συνεργατικών παραδόσεων του ελληνικού λαού. Ταυτόχρονα, μαθαίνει από τα τραγικά λάθη και τις πικρές του εμπειρίες. Έτσι, το εγχείρημα θα πρέπει αφ ενός να διαφυλάττει το πνεύμα της αυθεντικής δημοκρατίας και της αυτο-οργάνωσης, προτάσσοντας αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και ομοσπονδιακές δομές για την πανελλαδική του συγκρότησή. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να επαγρυπνεί, ώστε να μην γίνουν αυτές οι διαδικασίες και οι δομές αντικείμενο κατάχρησης, άλλοθι για χωριστικές λογικές και προσωπικές φιλοδοξίες. Ελευθερία, όχι Ασυδοσία. Δημοκρατία όχι Λαϊκισμός. Κοινοπολιτεία και όχι Κατακερματισμός.

---------------------------
Η Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών τού Μίκη Θεοδωράκη, θεριεύει κάθε μέρα, συμπληρώνοντας, ήδη, τις 50 οργανωμένες και εγγεγραμμένες στο επίσημο Site, Σπίθες. Θεώρησε, λοιπόν, ο Οδηγητής τού Κινήματός μας, κατάλληλο τον χρόνο να σταλεί προς συζήτηση στις Σπίθες αυτές, η επισυναπτόμενη Εισήγηση για το Οργανωτικό, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ως κείμενο βασικών Οργανωτικών Αρχών.
Το κείμενο αποστέλεται ηλεκτρονικά σε όλα τα μέλη που έχουν γνωστοποιήσει τα mail τους στην επίσημη ιστοσελίδα.
Οι σχολιασμοί, συμπληρώσεις, αντιρρήσεις τών ολομελειών κάθε Σπίθας θα πρέπει να καταγραφούν ως αποφάσεις, με χρήση τού ειδικού κωδικού, για να εκτιμηθούν και να προσαρμοσθεί ανάλογα το τελικό κείμενο.
Είναι προφανές οτι την πρώτη αυτή διαδικασία συμμετοχής τών μελών στην λήψη κεντρικών αποφάσεων, θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα και οχι να γίνει αφορμή υπονομευτικών διαλόγων τών μελών στο διαδίχτυο. Είναι μια ευκαιρία να αποδείξουμε οτι τα μέλη τών Σπιθών είμαστε ενεργοί, υπεύθυνοι, συνειδητοποιημένοι πολίτες, που αξίζουμε να είμαστε πρωτοπόροι στην ανατροπή τού σάπιου πολιτικού μας συστήματος.
Η Πατρίδα μάς καλεί για αναγεννητικούς αγώνες. Μπορούμε.

Ο υπευθυνος Οργανώσεων
Γιάννης Γ Δημητροκάλλης


ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Α . Ελάχιστο επίπεδο συμφωνίας αρχών, που καθορίζουν το
ιδεολογικοπολιτικό στίγμα τής Κίνησης.

1. Η Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών είναι χώρος διαλόγου και κοινής αντιστασιακής δράσης, για Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Πατριωτική Αναγέννηση, με κοινωνική δικαιοσύνη και οικολογική ισορροπία.
Αποτελεί μια πρόταση-διέγερση προς τον Ελληνικό Λαό, να αυτο-οργανωθεί βάσει των εθνικών, δημοκρατικών και απελευθερωτικών του παραδόσεων, για να αντιμετωπίσει.όλες εκείνες τις δυνάμεις, που τον κρατούν δέσμιο εξαρτήσεων και επιβουλεύονται την ελευθερία του και να ανατρέψει την νοσηρή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην χώρα μας
Φιλοδοξεί να συγκροτήσει κίνημα αντίστασης που θα κινείται πέρα και πάνω από τις πολιτικές παθογένειες, τα συμπλέγματα και τις φαυλότητες που κυριαρχούν αυτην την περίοδο και που έχουν βυθίσει τον Λαό μας σε τόσο βαθιά κρίση. Οι λαϊκισμοί, οι μακιαβελισμοί, οι μικροπαραγοντισμοί, τών λαοπλάνων πολιτικών και κομματαρχών, που τον καταδυνάστευσαν, δεν χωρούν στην αγωνιστική της δράση.

2 . Εχει χαρακτήρα Πατριωτικό, δηλαδή ταυτόχρονα εθνικό, δημοκρατικό και κοινωνικό. Η δύναμή της βρίσκεται στη σύνθεση κι όχι στη μονομέρεια των αρχών της, και στην ικανότητά της να υπερασπίζεται, με συγκλίνουσα δυναμική διαλόγου, τα εθνικά και λαϊκά συμφέροντα απέναντι στις διάφορες συγκυρίες.
Η πανελλήνια παρουσία της έχει κινηματικό χαρακτήρα, με αναγκαία κατεδαφιστική δράση, αλλά ταυτόχρονα ανοικοδομητική προοπτική, με καθιέρωση νέων θεσμών και εξωκομματικής έκφρασης τών πολιτών.

3 . Είναι Κίνηση με πολιτικούς στόχους, πολύ ευρύτερους από απλούς κομματικούς. Στοχεύει στην μετάπλαση ολόκληρου του πολιτικού τοπίου, στα πλαίσια ενός νέου πολιτικού συστήματος γνήσιας έκφρασης τής Λαϊκής Κυριαρχίας, με νέους συμμετοχικούς θεσμούς διαχείρισης τής εξουσίας, με ποιοτικές ιδεολογοπολιτικές ελευθερωτικές εξελίξεις, που θα αλλάξουν στερεότυπα και ταμπέλες, πολιτικά σύνορα και γεωγραφικούς προσδιορισμούς.

4 . Εμπνέεται και αντλεί την οργανωτική της φιλοσοφία και λογική από τις καλύτερες στιγμές των αντιστασιακών και συνεργατικών παραδόσεων του ελληνικού λαού. Διαφυλάττει το πνεύμα της αυθεντικής δημοκρατίας και της αυτο-οργάνωσης,προτάσσοντας αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και δομές για την πανελλαδική της συγκρότησή.
Οδηγοί της στο νέο αγώνα για πατριωτική αναγέννηση, η επανάσταση του 21, η εθνική αντίσταση του 40-44, ο αντιαποικιακός αγώνας της Κύπρου το 55-59, η αντιδικτατορική δράση, το ακριτικό αντιστασιακό πνεύμα, και όλες οι λαμπρές σελίδες ιστορίας που έχει γράψει ο Ελληνικός Λαός.
Ζωογόνος πνοή, ο ιδιαίτερος αέρας της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης που διαποτίζει όλους τους αγώνες των Ελλήνων.

5 , Τα βασικά φυσιογνωμικά πολιτικά στοιχεία της Κίνησης ορίζονται στη Διακήρυξη της 1-12-10, και στις επόμενες ομιλίες τού Μίκη Θεοδωράκη, που ακολούθησαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μέσα, σε ένα σαφές πλαίσιο περιγράφονται οι Γενικές Κατευθύνσεις Δράσης για τον προσανατολισμό τών πρωτοβουλιών των ομάδων και μελών της Κίνησης.
Οι περαιτέρω ειδικότερες θεματικές ή συγκυριακές κατευθύνσεις, θα προκύπτουν απ' τις πρωτοβουλίες του Μίκη, απο τις ομάδες προγραμματικού έργου και από τις ζυμώσεις στήν εσωτερική λειτουργία και δράση της Κίνησης.
Οι κατευθύνσεις αυτές δεν αποτελούν απλές ευχές, αλλά στόχους - οδηγούς για την αναζήτηση κατάλληλων δράσεων πανεθνικής κοινωνικής κινητοποίησης, που συνιστά τον βασιικό σκοπό της Κίνησης.
Η Κίνηση δεν οργανώνεται για να εκφράσει κι εκτονώσει απλώς την οργή των μελών της, μέσα στις Σπίθες. Θα ανάψει φωτιά παγκοινωνικής συμμετοχής, για να καούν τα σάπια που έχουν μολύνει την Πατρίδα μας

6 . Οι Δράσεις της Κίνησης είναι κυρίως Διαφωτιστικές, ώστε να απάντησει η ίδια η κοινωνία στα προβλήματά της. Αυτό σημαίνει ότι :
Η Διαφώτιση δεν θα περιοριστεί στην επανάληψη συνθημάτων και προσκλήσεων για κινητοποίηση, αλλά θα επιδιώξει, κυρίως, την ουσιαστική ανταπόκριση στους δισταγμούς της κοινωνίας. Ο Διαφωτιστικός Λόγος δεν θα είναι ποτέ αυτάρκης, αλλά συνεχώς αναβαθμιστέος, για να ξεπεράσει το στάδιο της διαμαρτυρίας και να καταστεί ισχυρός, πειστικός κυρίαρχος προς την Κοινωνία, ώστε να ορίζει προτεραιότητες και ανάγκες εσωτερικής ζύμωσης και ιδεολογοπολιτικής αναβάθμισης.

7 . Η κινητοποίηση της κοινωνίας δεν θα αφορά μόνον σε επιχειρήματα άρνησης, αλλά και σε γεγονότα άμεσων πρωτοβουλιών και διεκδίκησης στοιχείων Εθνικής Ανεξαρτησίας, Λαϊκής Κυριαρχίας και Πατριωτικής Αναγέννησης.
Οι κατακτήσεις αυτές, εκ των πραγμάτων μικρές, δύσκολες και ασταθείς, έχουν την αξία τους καθ αυτές, αλλά κυρίως την αξία του παραδείγματος και της ενθάρρυνσης της κοινωνίας, καθώς και της πρακτικής κι αγωνιστικής σύγκλισης των πολύμορφων κοινωνικών πρακτικών.

8 . Η εμβέλεια του Διαφωτιστικού - Κινητοποιού Λόγου, ανάμεσα στα μέλη της Κίνησης, δεν θα οδηγεί μονόδρομα σε ακτιβιστικές αυταπάτες, ούτε σε αυτοδικαίωση αυθόρμητων μονομερειών και εμμονών. Θα επιδιωχθεί η οσμωτική αναβάθμιση τού συνδυασμού πράξης και κρυμμένου πλούτου, του πολιτικού λόγου τού Μίκη Θεοδωράκη, με διάθεση αλληλοδιδασκαλίας ανάμεσα στα μέλη και στη συνέχεια τού κοινωνικού συνόλου.


Β . Ελάχιστη οργανωτική δομή, που θα ενώσει σε ενιαίο κοινωνικό
κίνημα όσους ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Μίκη Θεοδωράκη.

1. Το σύγχρονο οργανωτικό σχήμα της Κίνησης Ανεξαρτητων Πολιτών, στοχεύει στη διεύρυνση της συμμετοχής του Ελληνικού Λαού, που μαζικά ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του Μίκη Θεοδωράκη, και στην λήψη των αποφάσεων, για την οργανωμένη πανελλήνια δράση της, σύμφωνα με τις αρχές της συμμετοχικής δημοκρατίας.

2. Η προτεινόμενη οργανωτική δομή της Κίνησης, επιτρέπει την χρησιμοποίηση, σε μεγάλο βαθμό, τών πολλών επικοινωνιακών δυνατοτήτων της σημερινής ηλεκτρονικής επικοινωνίας.
Π.χ. επικοινωνία που θα επιμερίζεται σε κάθε καταγραφόμενη κατηγορία στοιχείων τού μέλους, όπως το επάγγελμα, η μεση ηλικία, το φύλο, ο τόπος, κ.λ.π., με αποτέλεσμα η θεματολογία της να στοχεύει σε γενικά αλλά και σε ειδικά ενδιαφέροντα, ώστε να αντλούνται απόψεις, να διενεργούνται εξειδικευμένες δημοσκοπήσεις, να συγκεντρώνονται προτάσεις, να παίρνονται συλλογικές αποφάσεις απο μακρυά, ή να διεξάγονται έρευνες προς ανίχνευση πρωτοπορειακών και έξυπνων ιδεών.

3 . Η συνεχής απ ευθείας επικοινωνία, τόσο μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, όσο και μεταξύ και μελών και Σπιθών για ανταλλαγή απόψεων και αλληλοενημέρωση, και η δυνατότητα διενέργειας πολλαπλών ψηφοφοριών, σε επίπεδο μελών, οργανώσεων, εργασιακών τομέων, γεωγραφικών περιοχών, κ.λ.π. θα λειτουργήσει ως πρότυπο και ως άσκηση-προετοιμασία για το πως θα πρέπει να λειτουργούμε ως πολίτες στον καινούργιο πολιτικό κόσμο τής συμμετοχικής δημοκρατίας που θα οικοδομήσουμε.
Μεταξύ τών οργανωμένων μελών, αλλά και μεταξύ τών Σπιθών θα διενεργούνται πανελλήνιες ψηφοφορίες, με χρησιμοποίηση τού κωδικού τους, αφού έχουν συζητήσει και πάρει αποφάσεις μεταξύ τών μελών τους.
Παραλληλα, θα προτείνονται και θα συναποφασίζονται κοινές δράσεις από το Παλλαϊκό Μέτωπο , με προτάσεις που θα μπαίνουν σε ηλεκτρονική ψηφοφορία στο Site.
Η πιο πολύτιμη δυνατότητα είναι οι άμεσες μαζικές συγκεντρώσεις ανυπακοής ή επιβολής θέσεων, σε όλη την Χώρα, με βασικό σκεπτικό οτι δεν απαιτούμε απλώς, αλλά ενεργούμε για να επιβάλουμε την επαναδιανομή της εξουσίας, η οποία ως Λαίκή Κυριαρχία ανήκει στον Λαό.

4 . Οι Σπίθες κατά Πόλη, ή Δήμο, ή και σε άλλα γεωγραφικά μεγέθη, που θα επιλέγουν μόνες τους, θα μπορούν να συγκροτούν, με μεταξύ τους πρωτοβουλίες, ομάδες συντονισμού, απο αντιπροσώπους τους, οριζόμενους με ομοφωνία ή με κλήρο, για να συζητούν συγκεκριμένα τοπικά προβλήματα και να συναποφασίζουν για συγκεκριμένες προτάσεις δράσεων.
Πέντε γειτνιάζοντες Δήμοι, π,χ. , με 5-6 Σπίθες στον κάθε Δήμο, θα μπορούν, με δική τους θέληση, να συγκροτούν 5μελή Συντονιστική για την περιφέρειά τους, με μέλη που θα κληρώνονται για τρίμηνη θητεία.
Σε περίπτωση μεγάλων πόλεων με πολλές Σπίθες, θα μπορούν με τον ίδιο τρόπο να συγκροτούν την Συντονιστική τής Πόλης
Γενικότερα σε περιπτώσεις μεγάλου αριθμού Σπιθών θα σχηματίζεται 5μελές, Συντονιστικό Περιφερειακό Γραφείο τρίμηνης θητείας, με κλήρωση μεταξύ τών αντιπροσώπων, χωρίς ψηφοφορίες που προκαλούν ανταγωνισμούς.
Η αποφυγή σχηματισμού ενδιάμεσων συμβουλίων, και συντονιστικών επιτροπών, που κατασκευάζουν τοπικούς ματαιόδοξους παράγοντες, και περιορίζουν την αποτελεσματικότητα, θα επιτρέψει την αξιοποίηση όλων τών μελών, ιδιαίτερα σε ομάδες εργασίας εναλλασσόμενης σύνθεσης και μεταβλητού αντικειμένου.

5 . Ανώτερα όργανα τών Σπιθών αποτελούν οι Γενικές Συνελεύσεις μελών γεωγραφικών διαμερισμάτων, που σχηματοποιούνται στο επίπεδο μεγάλων Πόλεων, ή περίπου τής παλαιάς Επαρχίας , με απόφαση επιλογής, τού γεωγραφικού διαμερίσματος ένταξης και συμμετοχής, τής ολομέλειας τής κάθε Σπίθας.
Οι Γενικές Συνελεύσεις θα κληρώνουν, ή θα εκλέγουν, υπόλογες σε αυτές Γραμματείες, εξάμηνης θητείας, έργο των οποίων θα είναι ο δευτεροβάθμιος συντονισμός δράσεως τών Σπιθών, ο οποίος δεν θα παρεμποδίζει τις δικές τους πρωτοβουλίες.
6 . Διασπιθικές ομάδες εργασίας θα λειτουργούν ως αρωγοί στο έργο τών Περιφερειακων Γραφείων και τών Γραμματειών τών Γενικών Συνελεύσεων, ερευνώντας τις κοινωνικές διαθέσεις και τάσεις για τοπικά θέματα και γενικότερα προβλήματα και καταθέτοντας συνθετικές πρακτικές προτασεις.

7 . .Σε όλα τα όργανα της Κίνησης, θα ισχύει ο θεσμός της ανακλητότητας των αντιπροσώπων, σε αντιστοιχία με τον τρόπο ορισμού τους. Η αμφισβήτηση θεμελιώνεται με την σύμφωνη γνώμη τού 25% τών αντιπροσωπευομένων.
Επίσης, τα μέλη της Σπίθας θα μπορούν να συγκαλούν Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα επίπεδα, εφόσον συμφωνήσουν εγγράφως το ένα τρίτο του συνόλου των μελών της.



Γ . Στοιχειώδης εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας τών Σπιθών.

1 . Η Σπίθα, είναι ομάδα Πολιτών, που ως συνδετικό στοιχείο έχουν την ίδια την πρωτοβουλία τους, να στηρίζουν την Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών, ( Κ.Α.Π.), με βάση την εμπειρία και δημιουργικότητά τους, ακολουθώντας τις οδηγίες συγκρότησης και λειτουργίας, τις βασικές κατευθύνσεις και τούς κοινούς τρόπους δράσης που συνενώνουν σε δυναμικά σύνολα τις πρωτοβουλίες τους.
Η Σπίθα συνιστά το κύτταρο τής Κ.Α.Π. , και οφείλουν τα μέλη της να συνειδητοποιούν, με βαθειά αίσθηση ευθύνης, οτι οι τοπικές τους αποφάσεις και η υλοποίησή τους, επηρεάζουν τόσο την πορεία τών πραγμάτων τού εγγύτερου χώρου τους, όσο και την πανελλήνια εικόνα της.

2 . Η Σπίθα συνεδριάζει τακτικά, λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά, δημιουργώντας όργανα και αναπτύσσοντας δράσεις που εξυπηρετούν την προώθηση τής Κ.Α.Π., και βοηθούν την επίτευξη τών σκοπών της.
Είναι σημαντικό να αποφεύγεται η χαοτική λειτουργία που προκαλεί τόσο ο έντονος ακτιβισμός και ο «αυθόρμητος» διάλογος, όσο και ο γραφειοκρατικός σχολαστικισμός, που κουράζουν και αποθαρρύνουν την ζωντάνια της συμμετοχής τών πολλών.

3 . Μέλος της Σπίθας είναι όποιος αποδέχεται και σέβεται τις ιδεολογικές κατευθύνσεις, τις γενικές αρχές δομής και λειτουργίας, και τους πολιττικούς σκοπούς τής Κ.Α.Π.
Το βασικό καθήκον κάθε μέλους Σπίθας είναι να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια καινούργια Σπίθα στην γειτονιά του, στην επιχείρηση που εργάζεται, στο εκπαιδευτικό ίδρυμα που σπουδάζει, κ.λ.π..

4. Οι Σπίθες απαρτίζονται απο, τουλάχιστον, άτομα με γνωστά, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο ή e-mail εαν υπάρχει, επάγγελμα και κατηγορία ηλικίας (νέος, ώριμος, μεσήλικας)
Για τον καθορισμό τού τίτλου μιάς Σπίθας, επιλέγεται ως εδαφική έκτασή της, ο στενώτερος γεωγραφικός χώρος, όπως είναι η τοπική ή δημοτική κοινότητα στην περιφέρεια , και η γειτονιά ή η συνοικία στις μεγάλες πόλεις.
Παράλληλα μπορούν να σχηματίσουν Σπίθα άτομα, με επαγγελματική, ή φιλική σχέση, ή τον όποιο συλλογικό δεσμό, το όνομα τής οποίας, δεν μπορεί να αναφέρεται σε ολόκληρα κοινωνικά σύνολα.
Συλλογικοί φορείς μπορούν να προσχωρούν στο Κίνημα, εγγράφοντας 10 τουλάχιστον μέλη τους, και προσθέτοντας στον τίτλο τους το Σπίθα
Ο αριθμός τών μελών τής Σπίθας θα αποφεύγεται να είναι μεγάλος, ώστε να αποτρέπεται ο κίνδυνος τής περιθωριοποίησης και αποστασιοποίησης πολλών απλών μελών απο την ηγεμονική συμπεριφορά ηγετικών στελεχών. Προτείνεται να περιορίζεται μέχρι 30 μέλη, ώστε να είναι δυνατή η καλλιέργεια τού ομαδικού πνεύματος και έτσι να ταυτίζεται η ύπαρξη και η λειτουργία της Σπίθας, με την διαφάνεια, την εξατομίκευση τής ευθύνης και την αποτελεσματικότητα.
Οι πολλές μικρές Σπίθες, πέραν τού οτι σχηματίζονται ευκολώτερα και αυξάνεται συνεχώς το πλήθος τους, εξασφαλίζουν πλατειά ζύμωση, έχουν δυνατότητα άμεσης έντονης κινητοποίησης και γιγαντώνουν την Κ.Α.Π. με απλούς ανθρώπους, συνθέτοντας ένα γνήσιο, δυνατό, Παλλαϊκό Μέτωπο
5 . Εκπρόσωπος και Συντονιστής τών Συνεδριάσων αναλαμβάνει ένα μέλος, διαφορετικό κάθε μήνα, είτε κυκλικά είτε με κλήρο, ο οποίος και αναλαμβάνει την ευθύνη τού κωδικού εισαγωγής τών αποφάσεων τής Σπίθας στον Ιστότοπο www.mikis-theodorakis-kinisi-anexartiton-politon.gr
Η θητεία τού Εκπροσώπου μπορεί να ανανεώνεται μέχρι άλλες δυο φορές μονο με ομοφωνία του συνόλου τών μελών τής Σπίθας.
Η αλλαγή ή η παράταση τής θητείας τού Εκπροσώπου αναρτάται στις αποφάσεις τής Σπίθας.
Οι συντονιστικές λειτουργίες πρέπει να είναι απλές, με άτυπους πλειοψηφικούς κανόνες, με επιδίωξη του συναινετικού διαλόγου χωρίς φιμώσεις, με ελευθερία αλλά και οικονομία λόγου, χωρίς περιχαρακώσεις των διαφορετικών απόψεων, και εφαρμογή τής κλήρωσης και τής ανακλητότητας για τον ορισμό και την αντικατάσταση τών κατά περίπτωση αντπροσώπων.

6 . Στην εβδομαδιαία συνεδρίαση τών μελών τής Σπίθας, διαμορφώνονται οι θέσεις και οι δράσεις της, σχετικά με τοπικά θέματα, αποφασίζονται οι τοποθετήσεις της σε ευρύτερου ενδιαφέροντος θέματα και ορίζονται οι ομάδες εργασίας, το έργο τών οποίων ορίζει και ελέγχει.
Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν στις Συνεδριάσεις της Σπίθας, να παρακολουθούν κανονικά τις κατά τόπους Συνελεύσεις και να συνεισφέρουν την οικονομική συνδρομή τους, όπως αυτή καθορίζεται από τις ίδιες τίς Σπίθες.

7 . Η κοινωνική διείσδυση τής Σπίθας στηρίζεται σε συνεχείς δραστηριότητες, τόσο φυσικής παρουσίας τών μελών της, όσο και διαδικτυακής, ιδαίτερα τών νέων, και είναι αναγκαία, για να αρθεί η απομόνωση και ο αποκλεισμός τής Κ.Α.Π και τού Μίκη Θεοδωράκη, απο την καθημερινή ειδησεογραφία, που έχει επιβάλλει η αντιδημοκρατική σκόπιμη σιωπή τού κατεστημένου τών ΜΜΕ. Πέρα απο αυτό η συνεχής επικοινωνία των μελών και των οργανώσων της Κίνησης, λειτουργεί ενθαρρυντικά, αλληλουποστηρικτικά και ενημερωτικά.

8 . Η εκπρόσωπηση τής Σπίθας σε πρωτοβουλίες άλλων φορέων, και
στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ορίζεται απο το συντονιστικό γραφείο τής περιοχής, για συγκεκριμένο σκοπό και θέμα, κάθε φορά.
Για την παρουσία εκπροσώπου στα πανελλήνια Μ.Μ.Ε. θα πρέπει να τηρείται αυστηρά η διαδικασία επιλογής σε συνενόηση με το κέντρο, διότι απο την κάθε εμφάνιση επηρεάζεται η εικόνα όλης τής Κ.Α.Π και κρίνεται η σοβαρότητά της, και επομένως η απήχησή της στον Ελληνικό Λαό.
Σε επόμενη οργανωτική φάση τής Κ.Α.Π. θα λειτουργήσουν επιμορφωτικά σεμινάρια εξειδίκευσης στελεχών για την συμμετοχή σε δημόσιους διαλόγους.

9 . Η πολυχρωμία εμπειριών και προσεγγίσεων, οι δυσκολίες κωδίκων επικοινωνίας, οι γνωστικές ελλείψεις, τα έντονα και αποκλίνοντα πολιτικά και λειτουργικά στερεότυπα, οι ανούσιες εμμονές και τα άλλα αρνητικά στοιχεία που μοιραία παρουσιάζονται, δεν μπορούν και δεν επιτρέπεται να αποσυνθέσουν την πολιτική ποιότητα της Σπίθας. Αφορούν στις εύλογες δυσκολίες τής αρχικής φάσης και ξεπερνιώνται με αναβαθμιστικές διαδικασίες, μέσα απ' την ίδια τη δράση και τη ζύμωση των μελών.
Δ . Ακροτελεύτια

Τα κοινωνικά δεινά και οι εθνικοί κίνδυνοι τού Σήμερα, έχουν γεννήσει αντιστάσεις και δράσεις, που το δουλικό κατεστημένο φροντίζει να παραμένουν μειοψηφικές, σπέρνοντας την διαίρεση στούς λίγους τολμηρούς οργισμένους, και την ηττοπάθεια στούς πολλούς διστακτικούς.
Η κάθε Σπίθα πρέπει να επαγρυπνεί, λοιπόν, ώστε να μην γίνουν οι διαδικασίες και οι δομές τής Κίνησης, αντικείμενο κατάχρησης, άλλοθι για χωριστικές λογικές και προσωπικές φιλοδοξίες. Ελευθερία, όχι ασυδοσία. Δημοκρατία όχι λαϊκισμός.
Πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό ότι η κάθε Σπίθα δεν μπορεί μόνη της να αναζητήσει επιτυχείς τρόπους και τεχνικές εφαρμογής, και τις «σωστές» προτεραιότητες, διαδικασίες και μεθόδους, τις οποίες ο καθένας στηρίζει στις δικές του εμπειρίες. Πρέπει να γίνει αποδεκτή η πολιτική σύνθεση όλων αυτών, στα αναβαθμισμένα οραματικό λόγο και πολιτική πράξη του Μίκη Θεοδωράκη.
Δεν φτάνει μόνο η δίκαιη λαϊκή οργή, για την συμμετοχή στον αγώνα. Ο Λαός χρειάζεται κι ελπίδα, που μόνο το εμπνευσμένο Όραμα και το πειστικό Πολιτικό Σχέδιο, τού Μίκη Θεοδωράκη προσφέρει. Η ισχυρή προσωπικότητά του μαγνητίζει και προκαλεί μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση, που γρήγορα θα γίνει πλειοψηφική, για να ακυρώσει την υποταγή τών ξενόδουλων.
Η Κίνηση Ανξάρτητων Πολιτών, όλο και ενδυναμώνεται, πολλαπλασιάζοντας τα μέλη της και εντάσσοντας στις δυνάμεις της, περισσότερους εξέχοντες έλληνες πατριώτες, και θα ολοκληρώσει το σπουδαίο έργο της, όταν πάρει το μονοπώλιο τής εξουσίας απο τούς εξαρτημένους πολιτικούς και το αποδώσει στούς υπερήφανους ανεξάρτητους έλληνες πολίτες.

---------------------------
ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ - Μίκης Θεοδωράκης
Θα πρέπει ευθύς εξ αρχής να ξεκαθαρίσω ότι υπεύθυνος για όλες τις αποφάσεις που αφορούσαν έως τώρα τα θέματα της οργάνωσης υπήρξα εγώ προσωπικά με άμεσο συνεργάτη και βοηθό μου τον Γιάννη Δημητροκάλλη. Τον οποίο έκρινα ως τον πιο κατάλληλο για την εφαρμογή της πολιτικής -πάνω σ' αυτό το πρόβλημα.

Είναι ένα σοβαρό στέλεχος με πολλά οργανωτικά και διοικητικά προσόντα, που ανέλαβε και έφερε εις πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο σε μια κρίσιμη περίοδο του Κινήματος. Στην πορεία όμως διαπιστώθηκε ότι η πολιτική που χαράξαμε αποδείχθηκε τελικά αρνητική, γιατί πρώτον δεν κατανόησε σωστά το εντελώς νέο κλίμα που επικρατεί στη βάση των οργανώσεών μας και δεύτερον με τα αυστηρά κριτήρια που θέσαμε για την «νομιμοποίηση» της κάθε Σπίθας οδηγηθήκαμε σε φαινόμενα συρρίκνωσης και μάλιστα σε μια εποχή που η ελεύθερη και αδέσμευτη εξάπλωση των Σπιθών είχε τον χαρακτήρα μιας αληθινής πλημμυρίδας. Κάνοντας αυτή τη δημόσια αυτοκριτική μου θέλω να ελπίζω ότι οι νέες λύσεις που προτείνουμε δεν θα έχουν φτάσει αργά για ένα νέο οργανωτικό ξεκίνημα.

Όσον αφορά το «νέο κλίμα», θα το χαρακτήριζα με λίγες λέξεις «απόλυτη ελευθερία σε κάθε Σπίθα να επιλέγει τον τρόπο λειτουργίας και τις μορφές των αποφάσεών της, φτάνει να παραμένει πιστή στα πλαίσια της «Διακήρυξης της 1ης του Δεκέμβρη». Όσο για τα κριτήρια, θα πρέπει επίσης να αναθεωρηθούν ριζικά:


•Αρκεί μια μικρή ομάδα για να αποτελέσει Σπίθα
•Μόνο ένα όνομα και μια διεύθυνση
•Ο αριθμός των μελών της να κρίνεται αποκλειστικά από τους ίδιους και
•Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις τους να είναι απολύτως ελεύθερες με δική τους αποκλειστικά ευθύνη.
Μετά απ' αυτές τις γενικές σκέψεις περνώ σε μια σειρά θέσεων-προτάσεων με βασικούς στόχους την ανάπτυξη, τη συνεργασία και τον συντονισμό τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

1.Η Σπίθα δημιουργείται από την πρωτοβουλία ενός ή μιας ομάδας πολιτών με βάση τη Διακήρυξη της 1ης Δεκεμβρίου 2010.
2.Γίνεται στα όρια μιας περιοχής ή ενός τόπου εργασίας ή σπουδών.
3.Αυτοκαθορίζεται. Αυτοδιοικείται. Αποφασίζει μόνη της. Για μεν την γενική ιδεολογικοπολιτική κατεύθυνση, παμψηφεί. Για δε τις επί μέρους αποφάσεις, πλειοψηφικά.
4.Η σχέση της με την Προσωρινή Συμβουλευτική Επιτροπή και τον Μίκη Θεοδωράκη είναι εθελοντική και ανεξάρτητη, από την άποψη ότι δεν υπάρχουν ντιρεκτίβες και ο συντονισμός μαζί τους γίνεται με κριτική αντιμετώπιση και με την προϋπόθεση της ελεύθερης συγκατάθεσης και συστράτευσης των μελών της. Με άλλα λόγια η σχέση ανάμεσα -ας το ονομάσουμε έτσι- στο Κέντρο και στις Περιφέρειες, έχει χαρακτήρα καθαρά ηθικό και στη συνέχεια ιδεολογικοπολιτικό.
5.Δεν είναι σχέση παθητική αλλά ενεργητική. Δεν παίρνουμε μόνο αλλά επιδιώκουμε να προσφέρουμε σκέψεις, προτάσεις, ιδέες, σχέδια κλπ.
6.Ένα κύριο χρέος της είναι να εμπλουτίζεται με νέα μέλη και να επιδιώκει να δημιουργεί γύρω της ένα ολοένα αυξανόμενο κύκλο με τη διάδοση των ιδεών της, των στόχων της, των τοποθετήσεών της, τόσο σε τοπικά όσο και σε εθνικά θέματα-προβλήματα, καθώς και των δράσεων και πρωτοβουλιών της επιδιώκοντας τη δημιουργία στενών σχέσεων σε προσωπικό επίπεδο. Αυτό το στάδιο ανάπτυξης θα το αποκαλέσουμε «δημιουργία τοπικών λαϊκών μετώπων» με τη σκέψη όλα τα επί μέρους μέτωπα να συνενώνονται μεταξύ τους κυρίως με κοινές δραστηριότητες, ώστε να φτάσουμε κάποτε στη δημιουργία ενός πανεθνικού-παλλαϊκού-ενιαίου Μετώπου.
7.Επομένως αναθεωρούμε την αρχική άποψη για συγκρότηση μικρών ευέλικτων ομάδων των 30 Σπιθιστών και αφήνουμε ανοιχτό τον αριθμό των μελών της κάθε Σπίθας.
8.Οπότε στην περίπτωση αυτή, για να καταγραφεί ως υπάρχουσα μια Σπίθα και να έχει θέση στον Εθνικό Χάρτη και να αποκτήσει Κωδικό Πρόσβασης στον ειδικό χώρο της Ιστοσελίδας, αρκούν τρία στοιχεία: -ΟνομασίαΣπίθας -Όνομα υπευθύνου -Διεύθυνση υπευθύνου
9.Η δημιουργία λ.χ. Διεθνών Συνεδρίων, όπως και έξοδα ενοικίασης γραφείων, εξοπλισμού, αιθουσών, μετακινήσεων κλπ. απαιτούν τη δημιουργία κεντρικού ταμείου. Επομένως είναι ανάγκη η κάθε Σπίθα να καθορίζει την οικονομική συνεισφορά του κάθε μέλους.
10.Από τις εκδηλώσεις επίσης που θα κάνουμε (μουσικές, θεατρικές, προβολές κλπ.) πρέπει να βρούμε τρόπους να βγάζουμε με νόμιμο φυσικά τρόπο χρήματα (αφαιρουμένων των εξόδων) τόσο για τις ανάγκες της κάθε Σπίθας όσο και για το Κεντρικό Ταμείο.
11.Με βάση το Δόγμα της Δίκαιης Ανισότητας του Μίκη Θεοδωράκη, θα πρέπει η κάθε Σπίθα να ξεχωρίζει τα ταλέντα των μελών της και να τα αναδεικνύει. Έχουμε ιδιαίτερη ανάγκη από νέους ανθρώπους με προσωπικότητα και φιλομάθεια. Πρόθυμους να αφιερώσουν τη ζωή τους στα κοινά. Είναι εθνική ανάγκη μέσα από τις Σπίθες να προκύψει η νέα γενιά των ηγετών -κάθε είδους- της χώρας. Αυτών που την ώρα Χ θα αναλάβουν την ευθύνη της ανάπλασης, αναγέννησης και διακυβέρνησης της χώρας.
12.Με βάση τα παραπάνω κάθε Σπίθα θα πρέπει να γίνει κυψέλη, μέσα στην οποία θα καλλιεργείται συστηματικά το νέο ήθος, η ευθύνη του πολίτη, η αφοσίωση στο λαό, η αγάπη στην πατρίδα και το πνεύμα της θυσίας για τους άλλους. Η κάθε Σπίθα-Κυψέλη να γίνει το πρόπλασμα της νέας κοινωνίας. Και όταν λέμε «Άμεση Δημοκρατία», εννοούμε όλα αυτά. Δεν έχουμε να κάνουμε με τύπους αλλά με ουσία.
13.Καθοριστικό ρόλο παίζει η συνείδηση του κάθε Σπιθίτη, που οφείλει να επιδιώξει τη διάκριση με μόνο στόχο να γίνει ωφέλιμος στον λαό και στη χώρα του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου